Staying Alive med hjælp fra førstehjælpere

Af Ture Damtoft - Tirsdag d.21 Februar 2017 - Kl.12:13

Altid beredt er også mantraet for 1-1-2 Førstehjælperkorpsene i Lem og Rødding, hvor de frivillige er klar til at være de første på stedet, til det værste der kan ske

Jørn Kristian Jakobsen og Gitte Hansen ved en af hjertestarterne i Rødding. Vestene hjælper især ambulancepersonalet med at identificere dem, når de ankommer. I den lille sorte pung er der blandt andet en lille pose, som kan bruges ved kunstigt åndedræt, i fald patienten er lidt snasket - men kunstigt åndedræt bliver der helt sikkert givet, slår de to frivillige fast.

De vil gøre en forskel, og hjælpe så meget de kan. Sådan beskriver kontaktpersonerne for 1-1-2 Førstehjælperkorpsene i Lem og Rødding alle medlemmernes indstilling til opgaven. En opgave som de kan blive kaldt ud til når som helst, og som i værste fald kan ende i et dødsfald.
Grupperne blev oprettet i foråret 2016, efter at de frivillige medlemmer havde fået et kursus i at behandle hjerteanfald.
Jørn Kristian Jakobsen fra Rødding og Gitte Hansen fra Lem er kontaktpersonerne mellem grupperne og Præhospitalet, og de er begge glade for samarbejdet med regionen.
- Det startede med informationsmøder i Lem i februar eller marts sidste år. Her fortalte Præhospitalet, hvilke planer de havde, og hvordan det rent praktisk skulle forløbe. Der var ikke så mange fra Rødding på det møde, så jeg skulle ud på en hverveopgave bagefter, fortæller Jørn Kristian Jakobsen, som er folkepensionist men stadig finder tid til at hjælpe på sin gamle arbejdsplads, hvis der er brug for en ekstra hånd.
Hverveopgaven var ikke den store udfordring. Allerede en halv time efter at have talt med borgerforeningen i Rødding meldte den første sig. Så gik det ellers støt og roligt, og i dag er gruppen fuldt besat med otte førstehjælpere. Den samme entusiasme oplevede Gitte Hansen for gruppen i Lem, hvor gruppen er på tolv mænd og kvinder, og hvor de dækker et større område end gruppen omkring Rødding.
- Vi fik så mange frivillige, at der desværre ikke var plads til alle. Så jeg kiggede på fordelingen i gruppen, for at vi kunne være sikre på at kunne dække hele døgnet. Folkepensionister kan for eksempel dække i dagtimerne, og så dækker dem som har arbejde resten af døgnet, siger Gitte Hansen, der fik opgaven som kontaktperson af de andre i gruppen fordi hun har en baggrund fra sundhedssektoren, hvor hun blandt andet har arbejdet på et ældrecenter og oplevet at skulle hjælpe ved hjertestop.

Læs mere i Spøttrup Ugeavis uge 8