Bliv fri for stress i Balling

Af Helle Lenschow - Torsdag d.10 September 2020 - Kl.11:39

Nyt stresshåndteringsforløb starter i slutningen af september

Marianne Thomsen og Ida Nørhave Uth er klar med konkrete redskaber, der både forebygger men også mindsker stress-belastning.

Stress er den nye folkesygdom, men nu betyder et nyt samarbejde, at der er hjælp at hente på et nyt stresshåndteringsforløb i Balling. Fri For Stress hedder forløbet, der strækker sig over 10 uger og tilbyder effektiv og konkret stresshåndtering. Bag det nye tiltag står fysioterapeut og sundhedsrådgiver Ida Nørhave Uth fra FysioCareSalling, samt stresscoach og Master i positiv psykologi Marianne Thomsen, der er tilknyttet Institut for Relationspsykologi og bor i Vinderup.
Kurset starter den 30. september, der er plads til 10 deltagere, og det finder sted hos FysioCareSalling på Posthusvej i Balling. Du kan tilmelde dig allerede nu, og tilmelding sker via FysioCareSallings hjemmeside.
- Vi er meget glade for at kunne indlede dette samarbejde, som vi allerede oplever har fået en god modtagelse. Planen er senere at starte flere stresshåndteringsforløb, siger Marianne Thomsen.
Hun forklarer, at gruppeforløbet henvender sig til alle - både selvstændige, private, ledere og ansatte - og du behøver ikke være sygemeldt med stress for at få udbytte af forløbet. 
- Jo før man søger hjælp, jo bedre kan man hjælpes. Hvis man genkender og oplever nogle af tegnene på stress, så er det vores anbefaling at man tilmelder sig forløbet, siger Ida Nørhave Uth.
Tegnene er blandt andet koncentrationsbesvær, søvnproblemer, træthed, svært ved at rumme andre, kortluntethed, skam over ikke at slå til, irritabelilitet og glemsomhed. De kan også være fysiske tegn såsom åndedrætsbesvær, hovedpine og hjertebanken.
- Det er ofte svært at erkende for den enkelte, at man er ramt af stress eller tæt på, og mange befinder sig alt for længe i en stresstilstand uden at gøre noget ved det.  Hvis du er i tvivl, om du har brug for stresshåndtering, så vil det typisk være, fordi du er belastet og har behov for at gøre noget ved det, siger Marianne Thomsen. 

Pauserne mangler
Stress er en tilstand og ikke en diagnose. Når et menneske er i en stresstilstand, er det vigtigt at være i stand til at håndtere situationen, så stressniveauet ikke forbliver for højt. Den langvarige stress er sundhedsskadelig for både krop og psyke. En stor del af alle depressioner er udløst af stress. Fælles for deltagerne vil være, at de har brug for hjælp til at håndtere den aktuelle belastning og blive i stand til fremadrettet at kontrollere pres. Hvornår den enkelte når grænsen for overbelastning er individuel, siger Marianne Thomsen og tilføjer:
- Generelt kan man sige, at jo mere travlt et menneske har, jo mere har samme menneske brug for pauser. De pauser får vi ikke altid.
Marianne Thomsen er gennemgående i forløbet, som veksler mellem teoretiske oplæg, drøftelser i gruppen og individuelle refleksioner. Forløbet sikrer personlig udvikling og øget selvindsigt, som er afgørende for at stå stærkere under pres.
- Stress kommer til udtryk hos det enkelte menneske, men det er vigtigt at forstå, at stress er en strukturel udfordring i den måde vores samfund fungerer i dag. Arbejdspladserne har også et ansvar for, at medarbejderne ikke bliver syge af at gå på arbejde. Hvis man har symptomer på stress, er det en god ide at gå i dialog med sin arbejdsplads, også omkring et økonomisk bidrag til forløbet. Erfaringer viser, at mange virksomheder ser det som en god investering. Forløbet giver indsigt i mekanismerne ved stress, og deltagerne får mulighed for at stoppe op finde tilbage til deres egne værdier. Deltagerne får konkrete redskaber, som de kan bruge resten af livet, siger Marianne Thomsen.