Borgere opfordres til at lade Spøttrups kæmpe-ged være i fred

Af Helle Lenschow - Torsdag d.14 Januar 2016 - Kl.9:19

Kæmpegeden, som er løs i Salling, er ikke en boerged, og der er ingen af de lokale avlere, der savner en ged.

Her er geden. Det er en hun og en blanding uden øremærke.

Kæmpegeden, som er løs i Salling, er ikke en boerged, og der er ingen af de lokale avlere, der savner en ged. Til gengæld kan det sagtens passe, at geden vejer omkring 80 kilo, men derfor behøver man altså ikke være bange for den.
Det fortæller gedeavler Brian Nielsen, der sammen med sin kone Anita Nielsen opdrætter boergeder på Nordentoft Boergeder i Spøttrup.
- Jeg har set foto af geden, og jeg vil tro, at det er en hun. Men det er ikke en boerged. Et bud kunne være en blanding af anglo nubisk ged og boerged, for umiddelbart ligner det en blanding. Vi er nogle stykker, der opdrætter geder i Salling, og der er ingen af os registrerede avlere, der savner en ged, så den må komme fra en privat, siger Brian Nielsen, der er blevet kontaktet af lokale borgere, der troede, at geden var en af hans. 
- Det kan sagtens passe, at geden vejer omkring 80 kilo. Vores boergeder har samme vægt. En hun vejer omkring 80 kilo, mens hannerne kan komme helt op over 100 kilo. Men en ged er ikke farlig, og hvis man møder geden, behøver man ikke være bange for den, siger Brian Nielsen, der fortæller, at geden sagtens kan klare sig uden for uden menneskers hjælp - også i sne og frost.
- Geder spiser gerne blade, kviste og grene, og når en ged kan gå frit og søge sin naturlige føde, så vælger den føde med meget struktur. Dette giver en perfekt balance i vommen, og det er sådan, at en ged holder varmen. Jeg er derfor ikke umiddelbart urolig for geden, og den ser da også både robust og kraftig ud på det foto, som jeg har set af den, siger Brian Nielsen til Spøttrup Ugeavis.
Historien om den store ged fra Salling er gået landsdækkende. Således kan folk i hele Danmark nu via forskellige medier følge med i den lokale gedejagt, som Anton Jokumsen fra Balling Hunde- og kattepension Spøttrup Dyreinternat i Balling står i spidsen for. Det er Skive Politi, der har bedt internatlederen om hjælp, efter at ordensmagten har måtte give op. Geden er således nu på fri fod på tredje uge, og den er ikke bare stor - den er også sky. Den er set i området omkring Spøttrup ved Ny Mølle, Vadum Strand og Knud Strand. Geden søger ly på terrasser, der er overdækkede og i folks haver, men den er snu nok til kun at søge til steder, hvor den kan slippe væk fra igen, når indfangerne nærmer sig. Det er dog lykkes en af Anton Jokumsens ansatte at tage et foto af geden i flugt, som du ser her ved artiklen.
Udover arbejdet med internatdyrene i Balling, så er Anton Jokumsen en erfaren mand ud i indfangning af flere dyrearter. En gang har sallingboen således indfanget en stor gris, der som bekendt kan veje flere hundrede kilo. Den blev kørt hjem på bagsædet af Anton Jokumsens bil. Og han har da også før fanget geder, fortæller han Spøttrup Ugeavis.
- Vi lægger foder ud et par steder, og så kigger vi et par gange om dagen, om den har været der, men den er svær at fange, for vi kan ikke komme tættere på end 50 meter. Geden har ikke ødelagt noget, men den går ind og skider på folks terasser ved sommerhusene, og det er derfor, den er anmeldt. Geder hader at blive våde, så hvis man opdager den i et rum - en garage eller lignende - så luk døren og ring til politiet på telefonnummer 114. Så kommer vi og sørger for resten. Jeg vil gerne bede folk lade være med at gå ud og kigge efter geden, for vi kan se, at jo flere folk, der kommer i området, jo længere væk flytter den sig. Men kan man lukke den inde et sted ved et tilfælde, så ville det være en stor hjælp, siger Anton Jokumsen, der fortæller, at geden er en hun, og at den ikke har et øremærke. 
- Jeg er overrasket over alle de medier, der har ringet de seneste dage om denne ged. Det havde vi ikke forventet, siger Anton Jokumsen, der de seneste dage har været i flere landsdækkende medier for at fortælle om gedejagten i Salling.
Ejeren er i skrivende stund ikke fundet. I morgen fredag er sidste chance for at melde sig som gedens ejer. Når geden fanges, vil den blive betragtet som hittegods, hvorefter politiet bestemmer, hvad der skal ske med den.