Danmarks bedste mælk

Af Af Ture Damtoft - Tirsdag d.14 Februar 2017 - Kl.10:32

Lihmegård ved Spøttrup er blevet kåret som danmarks bedste mælkeproducent. Titlen som årets Mælkvalitetsmester gik til Ole Kristensen fra Lihmegård og Svend Agner Sørensen fra Haderup.

Lihmegård ved Spøttrup er blevet kåret som danmarks bedste mælkeproducent. Titlen som årets Mælkvalitetsmester gik til Ole Kristensen fra Lihmegård og Svend Agner Sørensen fra Haderup.
Kvaliteten af mælken bliver målt på, hvem der har de laveste celletal og kimtal, samt at der ikke har været uheld med antibiotika.
- Et forhøjet kimtal i mælken er lig med en forhøjet mængde bakterier og svampe i mælken. De fjernes selvfølgelig ved pasteurisering af mælken, men det betyder at mælken har en kortere holdbarhed og landmanden får mindre for sit produkt. For at få titlen som Mælkekvalitetsmester skal landmanden have godt styr på både hygiejne i stalden, malkeudstyr og malkeprocedurer, forklarer Snorri Sigurdsson fra SEGES afdeling for mælkekvalitet.
I 2016 var Ole Kristensen den, som levede bedst op til kravene, og det passer naturligvis landmanden og hans ansatte godt.
- Vi er da både stolte og beærede over prisen. Det er nok vores fodermester som lagde kimen til det, da hun startede for seks år siden. Vi arbejder godt sammen, og som det gik frem, kunne vi mærke, det gik godt. Celletallene blev lavere og lavere, og mælken bedre og bedre. Vores elever har også en stor del af æren, og vi arbejder sammen for at opnå det, siger Ole Kristensen, som modtager prisen for første gang.
Titlen er del af kampagnen Vores Mælk – En Ren Fornøjelse, der går ud på at få at få gjort dansk mælk endnu renere og bedre.
Og, det er lykkedes at forbedre mælkekvaliteten i hele landet. Danske mælkeproducenter har i den grad fået styr på forekomsten af sporer i mælken, der nu er på det laveste niveau i 10 år. Sporer i mælken kan give anledning til spild i osteproduktionen, og har dermed indflydelse på en af vores helt store eksportsucceser.
- Osteproduktion er en af vores virkelig stærke sider inden for mejeriprodukter, og det er forklaringen på, hvorfor vi lægger så stor vægt på at sikre, at sporer ikke finder vej til mælken. Når vi sammenligner os med vores nabolande kan vi se, at vi i gennemsnit har den bedste mælk, når det gælder lavt indhold af sporer, og det er en status vi fortsat vil stræbe efter at beholde, siger Snorri Sigurdsson.
Ole Kristensen er helt enig i, at mælken skal være af den bedste kvalitet, og det har Lihmegård nu et diplom på, at de levet op til. Om ambitionerne for 2017 er han klar i mælet.
- Vi skal gøre det ligeså godt. For hvis man får et dilpom for at levere danmarks bedste mælk, kan man vel ikke forlange mere af hverken køerne eller de ansatte, siger Ole Kristensen.