De flittige frivillige har indtil nu sat 100 ting i stand

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.31 Marts 2020 - Kl.7:34

For en måned siden fik Rødding sin egen repaircafé, og den har fået en flot start.

Der arbejdes fokuseret i caféen.

Når 12 flittige frivillige med hænderne skruet godt på, mødes hver onsdag eftermiddag - og måske oftere - på Stanneriet i Rødding, så handler det om et opgør med den herskende og udbredte brug-og-smid-væk kultur. Men det handler også om at gøre nytte for andre, bruge sin viden og håndværksmæssige evner og om et socialt samvær.
- Der er åben i Stanneriet onsdage om eftermiddagen, men mange kommer også andre dage og ofte flere sammen. Det er, fordi vi har fået en lille klub, hvor vi udveksler vores interesse for at skille ting ad og sætte dem sammen igen, få brugte ting som er stået af til at virke igen og sludre med hinanden undervejs. Vi har det virkelig hyggeligt, siger Kaj Fjendbo, der er formand for SpøttrupCirklen, som er initiativtager til Rødding repaircafé Stanneriet.
Tovholdere på caféen er Clavs Søndergaard og Heine Mølgaard, og udover Stanneriet har SpøttrupCirklen også cirka 10 andre arbejdsgrupper, som er aktive for tiden.
- Vi vil gerne bidrage til at mennesker mødes og er fælles om de ting, de brænder for, siger Kaj Fjendbo, før han nævner nogle af grupperne.
De tæller blandt andre en skulpturgruppe, en gruppe for kunst for børn og en pressegruppe. For en måned siden kom Stanneriet så til, og den har fået en flot modtagelse.
- Rigtig mange har valgt at gribe muligheden for at få de ting repareret, som de normalt smider ud. Vi har lavet cirka 100 emner for folk på en måned, og det er alt fra føntørrere til røremaskiner og undertrøjer, hvor der er gået et søm. Vi er alsige - lige som gruppen af håndværkere er. De spænder virkelig bredt i viden og erfaring, siger Kaj Fjendbo.

En bedre jord
Formålet er at gøre noget godt for kloden. I caféen sætter man fokus på mulighederne for at reducere affald, ændre folks forbrugsmønstre og skaber dermed viden om og lyst til grøn omstilling. Udledningen af CO2 mindskes, når man reparerer frem for at smide ud og købe nyt. Dermed nedbringer man forbruget af nye produkter og mindsker udledningen ved både produktion, transport og bortskaffelse, til gavn for det fremtidige liv på Jorden.
- Man kan både aflevere ting, som vi skal reparere i BizzArt, som har åben hver dag, eller i Stanneriet, som har åben hver onsdag eftermiddag, siger Kaj Fjendbo.
Caféen opstod som en idé lokalt. Kaj Fjendbo havde hørt om noget lignende i København, og han tænkte, at det skulle Rødding da også have. Som sagt så gjort.
- Efter opstarten blev vi opmærksomme på, at der er en landsorganisation for sådanne caféer. Den hedder repaircafedanmark.dk. Herfra har vi siden fået en flot donation, som vi har brugt til at købe nyt værktøj, siger Kaj Fjendbo.
Hvis der skulle sidde nogle med lyst til at starte en repaircafé i deres lokalområde, så deler folkene i Rødding gerne ud af deres erfaringer og hjælper nye i gang.

Nyheder

Persondatapolitik

Du kan downloade en APP til din
telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online.
Appen fåes til både
Iphone og Android