Endnu en vikingeskat er fundet i Vestsalling

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.29 Marts 2022 - Kl.15:10

Detektorklubben Guldhornene fra Lem har fundet endnu en sølvskat.

Her kan du se mønterne i jorden. Foto: Museum Salling.

Denne gang er skatten fundet på en mark ved Rødding.  Fundet blev gjort i januar 2022, og skatten er udgravet midt i marts sammen med arkæologer fra Museum Salling Arkæologi. 
Der er fundet 214 sølvmønter, som er slået i Hedeby i tiden omkring år 980. Desuden er der fundet to tyske og to engelske sølvmønter, 30 klip af arabiske sølvmønter samt fire fragmenter af sølvsmykker og tre sølvbarrer. 
Guldhornene fandt også en vikingeskat i området i 2020.
- Mønterne er meget sjældne, og det er jo fantastisk, at der igen er fundet en skat af denne størrelse og type og så endda af den samme detektorgruppe. Mønterne har ligget samlet – måske i en pung eller en æske fremstillet af et organisk materiale, der er gået til for mange år siden. De stammer fra samme tid som den første skat, men vi kan ikke sige, om de to skatte har en sammenhæng, siger Inge Kjær Kristensen, der er teamleder Museum Salling Arkæologi.

Brugte sølv
Nogle af mønterne er der klippet stykker af, men det har en forklaring.
- Vikingerne brugte ikke mønter, som vi gør. Men de brugte sølv. Derfor har de betalt flere gange med en mønt for forskellige ydelser ved at klippe sølvstykker af den enkelte mønt. Det kan vi blandt andet se, at de har gjort ved de arabiske mønter, siger Inge Kjær Kristensen.
Hun forklarer, at mønterne er i god stand, men at de er mindre end papirtynde og vejer cirka 0,3 gram. Der skal derfor tages godt vare på skatten, efterhånden som den kommer op af jorden.
- Marken har fået en ny ejer, som har brugt en anden type plov. Det er derfor, at skatten er dukket op. Og så er det jo heldigt, at detektorgruppen kommer forbi og finder mønterne umiddelbart efter, siger Inge Kjær Kristensen.
Hun håber at kunne få lov til at udstille skatten lokalt, før fundet skal afleveres til danefæ-vurdering hos Nationalmuseet.