Guder og deres 9000 år gamle drik på marked

Af Ture Damtoft - Tirsdag d.1 August 2017 - Kl.11:10

Ingen vikinger uden mjød, og ikke noget Bispens Marked uden Gert Jensen fra Gjallerhorn ved Horsens.

Det autentiske gamle nordiske udseende er i orden for Gert Jensen. Det samme er mjøden ved Gjallerhorns stand på Bispens Marked, blev det konstateret ved selvsmagning. Foto: Jan Sand.

Ingen vikinger uden mjød, og ikke noget Bispens Marked uden Gert Jensen fra Gjallerhorn ved Horsens. Han har brygget mjød siden 2010, og er med for at udbrede kendskabet til den ædle drik. Når han ikke lige skal over og rane naboernes telt.
- Vi mener mjøden kommer fra livets vand, som det løb under livets træ Yggdrasil. Det er fjerde år, jeg er med som formidler, og det er historien i det og det at få lov til at fortælle om det, som gør det så sjovt og spændende at være med. Mjød er den ældste alkoholiske drik i verden. Den bliver nævnt så langt tilbage som for 9000 år siden, og at vi stadig bygger og drikker det i dag, synes jeg er fantastisk fascinerende, siger Gert Jensen.
Gjallerhorn hedder hans lille mjødbryggeri og klan, hvor de ni medlemmer brygger mjød efter gamle opskrifter. Det er ikke til salg men til smagsprøver, som de deler rundhåndet ud af på Bispens Marked. Den karamelliserede mjød, der er ved at få sidste behandling over bålet, kan især anbefales, hvis man skulle komme forbi dem igen til næste Bispens Marked.
- Vi har ikke noget med, som ikke fandtes dengang mjød var det, man drak, når der skulle være fest. Hele mytologien omkring det, og at mjøden var gudernes drik, gør vi meget ud af at fortælle. Hvordan Heimdal stod klar til at blæse i gjallerhornet ved ragnarok, og at der bliver drukket mjød i krigernes haller i Asgård. Alt det har vi med i fortællingen om mjødet, men det er alligevel kvaliteteten, som er det vigtigste, siger Gert Jensen.