Hjælp med at finde pindsvin

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.21 Juli 2015 - Kl.8:27

Hjælp forskerne med at finde ud af, hvor pindsvinene kan findes i dag.

Pindsvin er fredet, og forskerne vil gerne vide, hvor de bor.

Hjælp forskerne med at finde ud af, hvor pindsvinene kan findes i dag. Gå en tur i sommeraftenen og kig efter pindsvin. Registrér dem, du ser med den gratis app NaturTjek og deltag i danmarkshistoriens største tjek af naturens tilstand. Pind- svinet set utroligt sødt ud med sine store mørke øjne og spidse snue. Men tag ikke fejl. Med sine op til 7.000 pigge er den ganske godt i stand til at forsvare sig mod de trusler den møder i den vilde natur eller i vores haver. Så godt, at den har overlevet i 11.000 år i Danmark.
- Pindsvinet er en af de arter, som man kan tjekke med app’en NaturTjek. Hvor pindsvinene færdes, og hvad der sker med deres færden og antal hen over årene er meget relevant viden. Derfor håber vi, at danskerne vil tjekke pindsvin til sommer, når de færdes i naturen i det gode vejr, siger Simon Leed Krøs, projektleder i Danmarks Naturfredningsforening. 
Pindsvinet er fredet. Det betyder, at man ikke må slå det ihjel. Men alligevel bliver der færre og færre pindsvin. Rigtig mange bliver kørt ihjel i trafikken, når de leder efter et godt sted at gå i hi. Eller de dør på grund af infektioner eller mangel på redesteder. Du kan hjælpe pindsvinet ved at lave et lille hulrum under en brændestabel eller en bunke pinde i et roligt, skyggefuldt hjørne af din have. Her kan pindsvinet bygge rede af vissent græs, blade og grene. Lad være med at sprøjte med gift. Pindsvin spiser insekter og orme, så giften ender i pindsvinet.
Endelig kan du hjælpe pindsvinet ved at registrere dem, du ser. Din registrering hjælper forskerne med at finde ud af, både hvor pindsvinene er og ikke er. Og det er første skridt til at forbedre deres levevilkår. Kig efter pindsvinet i skovbryn, levende hegn, løvskov, krat, enge, og græsmarker. Og i haver og parker, hvor der som oftest er flest.