Sidste chance for historiske oplevelser

Af Af Ture Damtoft - Tirsdag d.8 August 2017 - Kl.10:36

Nu er det sidste uge af 2017 sæsonen, hvor du kan opleve sommerlevendegørelsen på Hjerl Hede.

Denne uge er sidste chance for at komme på Hjerl Hedes sommerlevendegørelse,
der slutter på søndag den 13. august.

Nu er det sidste uge af 2017 sæsonen, hvor du kan opleve sommerlevendegørelsen på Hjerl Hede. Der vil som sædvanligt være gang i værkstederne, de historiske køkkener, damptoget, den gamle skole osv. men ugen byder også på et par oplevelser ud over det sædvanlige.
- Vi har oplevet et støt stigende besøgstal stort set hver dag hele sommeren, og vi kan selvfølgelig også glæde os over, at der ikke har været så mange regnvejrsdage på de første fem uger, men at vejret primært har budt på rigtig Hjerl Hede vejr. I vores sidste uge bestræber vi os altid på at have gang i lige så meget som alle de øvrige uger og i år også med et par nye tiltag, siger formidlingsinspektør Klaus Højbjerg.
Det sker i den sidste uge
I museumskirken vil der fortsat være middelalderlevendegørelse. Præsten døber, begraver og fortæller om dengang mænd og kvinder skulle gå ind af hver deres dør til kirken, og mødrene ikke måtte være med til barnedåben. Herudover vil Hanne Brønd Holst i tilgift synge musik i kirken den 10. til 13. august, komponeret af den tyske nonne Hildegaard von Bingen, der levede fra 1098 til 1179.
Nær kirken, på vejen mod museets skovfogedgård, har museet mere at byde på for de middelalderinteresserede. Her vil der ugen igennem være opsat et telt, hvor man kan møde syersken bag dragterne, der er blevet udfærdiget til årets levendegørelse af kirken. Hun arbejder også på et relikvieskrin til museets kirke, ligesom hun forhandler forskellige produkter i sin middelalderbod.
Museets egne bier
Som noget nyt har Hjerl Hede fået et biavler-laug, som blev stiftet i 2016, i forbindelse med at museet fik bistader for første gang. Lørdag og søndag den 12. og 13. august kommer folkene bag det nye laug og viser, hvordan man slynger honning. Biavlerne vil også fortælle om biavlens historie og om arbejdet med at passe Hjerl Hedes bier. Der vil være smagsprøver på naturens eget sødemiddel og mulighed for at købe honning fra museets egne bistader.
Søndag den 13. august er absolut sidste chance for at opleve sommerlevendegørelsen for 2017, levendegørelsen vender tilbage til jul, også i de 3 første weekender i december.