Husejere forsøges sikret mod oversvømmelser i Ramsing

Af Susie Bjerggaard Jensen - Tirsdag d.23 Februar 2016 - Kl.8:24

Flere beboere i Ramsing har gennem mange år haft problemer med oversvømmelser i kældre grundet fejlkoblinger i de rør, som skal lede både overfladevand og spildevand væk fra området.

Gravemaskinerne i Ramsing.

Flere beboere i Ramsing har gennem mange år haft problemer med oversvømmelser i kældre grundet fejlkoblinger i de rør, som skal lede både overfladevand og spildevand væk fra området. Sammenkoblingerne blev lavet for mange år siden, da byen hørte under Spøttrup Kommune. De beboere det er gået værst ud over, har siden kæmpet en lang og sej kamp. Først mod Spøttrup Kommune og dernæst Skive Kommune for at få gjort noget ved problemerne. Nu er Skive Vand gået i gang med at undersøge alle kloakker og rørsystemer i området, så der èn gang for alle kan blive gjort noget ved problemerne.
- Vi har fået henvendelser fra borgere i Ramsing, som gentagne gange har haft oversvømmelser i deres kældre. Vi opdagede på denne måde, at der er store problemer med indsivning af rent vand ind til de rør, som kun burde lede spildevand igennem sig og videre ud til pumpeanlæggene. Vi snakker cirka to tredjedele rent vand, som siver igennem. Det medfører at systemet bliver overbelastet ved regnvejr, og vandet kommer op i kældrene - og giver de oversvømmelser i husene, fortæller Lars Galsgaard Christensen, som er driftsleder ved Skive Vand.

Halvanden meter vand
Et af de huse, som det er gået værst ud over, ejes af Niels Sørensen. Han har siden 1980 kæmpet med vand i kælderen i så store mængder, at vi snakker alt lige fra 40 centimeter til 1,6 meter. Han har i årenes løb konstant løbet panden imod en mur, når han har forsøgt at få begge kommuner til at tage problemerne alvorlige. 
- I 2011 havde jeg vand i kælderen tre gange. Jeg ringede til Skive Vand, som påstod, at de ikke havde hørt om mit problem før. Men det passer ikke. Jeg har ringet hver eneste gang, jeg har haft oversvømmelser, og det er sket rigtig mange gange. Hver gang er der bare blevet sendt en slamsluger ud. Det har kostet mig mange penge det her. Kommunen har jeg ikke kunnet råbe op før 2011, hvor jeg gik til medierne med det. Jeg kontaktede TV Midtvest, som kom ud og så, hvor slemt det stod til. På det tidspunkt havde jeg omkring 80 centimeter vand i min kælder. Reoler var væltet, og alt flød rundt. Det lignede en slagmark, fortæller Niels Sørensen.
De tiltag Skive Kommune tog i den forbindelse, var blot at sætte en højtvandslukker i Niels Sørensen´s kloaksystem.

Læs mere i avisen ...