Ingen åben ild på Bispens Marked

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.17 Juli 2018 - Kl.9:36

Markedet på Spøttrup Borg bliver lidt anderledes i år.

Ingen ild - men der er masser af andre ting at opleve til Bispens Marked. Arkivfoto.

Der var ikke gasgrill i Middelalderen, og totalforbuddet mod brug af kul og åben ild påvirker derfor årets aktiviteter ved det store Bispens Marked på Spøttrup Borg. Det oplyser museumsinspektør Sam Wullum til Spøttrup Ugeavis.
Markedet finder sted fra den 23. til 28. juli, og her vil besøgende kunne opleve kæmpere, gøglere og hyggelig markedsstemning alle dage - men i år uden åben ild og kul.
- Der er ingen mulighed for dispensation, for det er et totalforbud, og vi er også helt enige i, at det er alt, alt for tørt derude til at tænde bål eller bruge ild. Vi får derfor et lidt anderledes marked i år, men der er stadig masser af andre aktiviteter, lover han.
Ild-folket, der plejer at kaste og sluge ild, kommer stadig - men med en anden form for underholdning, lige som den populære bager på pladsen ikke må bruge sin ovn med ild i, og derfor lige nu arbejder på at finde en anden løsning til at bage sit gode brød til de fremmødte.
- Det er en udfording at holde Middelaldermarked med totalforbud mod brug af kul og ild, og det giver os lidt ekstra arbejde, og der skal tænkes kreativt visse steder, men vi får et fantas-
tisk marked - ild eller ej. Vi vil gøre vores for, at gæsterne får en lige så god oplevelse som alle andre år, siger Sam Wullum, der ikke forventer, at forbuddet er ophævet før markedsstart.
- Vores dygtige aktører bor jo på pladsen, og de skal også spise efter lukketid. Vi har derfor lavet, så de kan sætte en gasgrill op på brandsikkert underlag efter lukketid, siger direktøren.
Og intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.
- I år kan du besøge Bis-pens Marked helt uden, at dit tøj kommer til at lugte af røg, siger Sam Wullum.