Ingen julegudstjeneste i Otting Kirke

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.20 December 2022 - Kl.9:48

Der er fortsat skimmelsvamp i kirken.

Otting Kirke må alligevel ikke tages i brug nu.

Hvis du havde tænkt dig, at du skulle til gudstjeneste i Otting Kirke juleaften, så må du se dig om efter et alternativ. Balling-Volling-Oddense-Otting-Krejbjerg Menighedsråd er nemlig nødt til at aflyse den planlagte gudstjeneste i Otting Kirke juleaften - og det sker med beklagelse.
- Der er taget prøver, som viser, at niveauet af skimmelsvamp i kirken stadig er for højt. Vi må derfor ikke bruge den alligevel, siger formand for Balling-Volling-Oddense-Otting-Krejbjerg Menighedsråd Kirsten Skjøtt Kjær til ugeavisen.
Der var ellers planlagt en julegudtjeneste i kirken, og glæden var stor. Kirsten Skjøtt Kjær ærgrer sig derfor over beslutningen, for kirken har været ude af brug i fire år, hvor den er blevet renset.

Klar til brug
Da Otting Kirke er en middelalderkirke og omfattet af en lang række restriktioner, er det Nationalmuseet, der har besluttet, hvad der skal ske i kirken.
- Den løsning, som var valgt, har været den mest ansvarlige økonomisk, siger Kirsten Skjøtt Kjær om processen.
Alt var også klar til brug i Otting, da prøverne faldt ud anderledes end forventet.
- Inventaret var endelig sat på plads her i december, og så skulle der tages to kontrolprøver for at teste niveauet af skimmelsvamp, og de er desværre for høje. Det er meget bedre, så pengene er ikke spildte, men vi havde naturligvis forventet, at det var løst, siger Kirsten Skjøtt Kjær.
Hun fortæller, at der nu skal arbejdes videre med, hvilken løsning, der kan findes, og at man derfor ikke må bruge kirken, indtil den løsning er fundet. Måske kan en luftrenser gøre forskellen, men kan den ikke det, er menighedsrådet nødt til at drøfte sagen.
- Så skal Nationalmuseet involveres igen, og samtidig er vi nødt til at have en drøftelse om sagen i rådet. Vi har fem kirker i alt, og vi er nødt til at snakke om, hvor mange penge vi vil bruge i en enkel kirke. Løsningen skal naturligvis være ansvarlig, siger Kirsten Skjøtt Kjær.