Kås er et besøg værd

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.28 Juli 2020 - Kl.15:09

Området omkring Kås ved Lihme byder på smukke naturoplevelser.

Sporet langs Kaas Hovedgaard ender ved Limfjorden med en flot udsigt på trods af det overskuede vejr. Foto Thomas Rosenkrands.

Kås er et besøg værd
Området omkring Kås ved Lihme byder på smukke naturoplevelser. 
Spøttrup Avis’ udsendte var en tur ude ved Kaas Hovedgaard. 
Når man først er kommet over de tre vidt riste, som kilder lidt i maven under bilkørslen, så går turen langs Kaas Hovedgård med udsigt til såvel kvæg som geder. Sporet ender blindt efter få hundrede meter ved Limfjorden med en fantastisk udsigt. Inde bagved udsigtspunktet, men ude af syne, ligger Kås Sø, som hører til hovedgården.

 
Om selve Kaas Hovedgård oplyser ejeren på sin hjemmeside, at der hører 470 hektar til ejendommen. Der er blandt andet 220 hektar hede, 110 hektar er gammel egeskov og Kaas Sø på 55 hektar. Arealerne plejes med afgræsning af kvæg, får og geder.
Det oplyses videre, at Kaas Hovedgaard oprindeligt blev opført på en markant forhøjning syd for Kaas Sø øst for den nuværende hovedbygning. Denne gård blev brændt ned af Skipper Clement under Grevens Fejde i 1534.

Den nuværende hovedbygning, der er fredet, er opført i 1635 og sidebygningen i 1791. 
Endelig kan man læse på hjemmesiden, at Kaas Hovedgaard rummer mange kulturhistoriske værdier, oldtidsfund, gravhøje med videre. Kaas Hovedgaard har været i Færch familiens eje siden 1954. Gården benyttes bl.a. af Færchfonden til repræsentative formål, kurser, konferencer med videre.

Nyheder

Persondatapolitik

Du kan downloade en APP til din
telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online.
Appen fåes til både
Iphone og Android