Kampen for genbrug er taget op i Oddense

Af Ture Damtoft - Tirsdag d.4 Juli 2017 - Kl.8:39

- Da jeg var tømrerlærling, var det helt utænkeligt, at vi smed noget ud.

Martin Ruby arbejder på at få genbrugt langt mere af den gamle sten- og glasuld, der hvert år havner på lossepladserne.

- Da jeg var tømrerlærling, var det helt utænkeligt, at vi smed noget ud. Nu er det for dyrt at bruge tid på at genbruge materialer, så man køber bare noget nyt, siger Martin Ruby, der i Oddense har startet virksomheden Dansk Genbrugsisolering.
Han undrede sig over, at ingen havde gjort noget for at genbruge alle de ton glas- og stenuld, som hvert år blev kasseret i byggeindustrien og finder vej til lodsepladsen. En undersøgelse tilbage fra 2006 viste, at der hvert år blev kasseret 10.000 ton glas- og stenuld, og mængden er ikke faldet siden.
Det skulle være slut, så derfor begyndte Martin Ruby at se på muligheden for at genbruge den enorme mængde isoleringsmateriale. 
- Jeg startede for to år siden med at lave en aftale med NOMI, som ville levere det indleverede glas- og stenuld til mig. Så tog det et halvt år at få miljøgodkendelsen, og jeg har lige haft det første tilsyn, hvor de ikke havde nogen anmærkninger, siger Martin Ruby.
Maskinen, der granulerer de mere eller mindre hele skiver isoleringsmateriale, har han selv konstrueret fra bunden, og indtil videre har hele projektet kostet ham omkring 1.000.000 kroner. Han regner med, at pengene nok skal komme hjem igen, men det er ikke pengene, der motiverer ham.
- Det er ganske enkelt for dårligt, at så meget bliver smidt ud. De 10.000 tons om året fylder omkring fem procent af hele danmarks losseplads-kapacitet, så på tyve år kan de blive fyldt op kun med glas- og stenuld. Det er et enormt spild, som vi kan undgå, hvis vi genbruger meget mere. Hvis man så graver det ned i stedet for, kan det ligge der i 100 år, og se nøjagtig ligesådan ud, hvis man graver det op igen. Det er jo et helt uforgængeligt produkt, fordi det er mineralsk, siger Martin Ruby.

Læs mere i avisen ...