Karen nu uden deadline

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.14 Oktober 2014 - Kl.11:33

Karen Juul glæder sig til at nyde livet på efterlønKaren Juul kommer til at savne læserne og annoncørerne i Spøttrup Ugeavis, som alle har været utrolig søde og trofaste.

Karen Juul glæder sig til at nyde livet på efterløn, men at forlade Spøttrup Ugeavis efterlader også et savn. Især menneskene fra egnen vil den gæve ugeaviskvinde savne.
At lave en ugeavis er sin sag. Når en deadline slutter, så starter den næste. Og den varer en hel uge, hvor man skal holde tungen lige i munden, mens man styrer annoncer, artikler og en hel masse andre ting frem mod en frisk avis til borgernes postkasser. I denne måned blev Spøttrup Ugeavis overtaget af Salling Bogtrykkeri, og samtidig gik avisens ene ejer Karen Juul på efterløn, mens den anden ejer Lasse Lauritsen fortsætter i firmaet, ganske som Spøttrup Ugeavis fortsætter som hidtil - lokalforankret ud i hvert eneste papirhjørne. For det er ikke en hvilken som helst avis, som Salling Bogtrykkeri har overtaget. Avisens historie fortæller tydeligt om den lokalånd, den er bygget op omkring, og det skal der fortsat værnes om også under de nye ejere. Salget betyder, at Spøttrup Ugeavis fremover deler lokaler med Salling Avis i Roslev.
- Det er alles avis, og det vigtigste for mig alle disse år har været, at folk lokalt har bakket os op og talt pænt om os. Lasse og jeg har været et godt team, og han har været fantastisk at samarbejde med. Jeg er glad for, at han fortsætter, og beslutningen om at sælge blev også taget sammen med ham, da han jo er den yngste af os, og derfor den, der skal fortsætte på avisen, efter jeg går på efterløn. Jeg er glad for den mulighed, som vi har fundet via salget, men det er da også vemodigt at sige farvel, siger Karen Juul, der kan bryste sig af 46 år på arbejdsmarkedet uden en eneste dag på understøttelse.
Kun to gange tre måneder har hun været fraværende - på barselsorlov. Og selv da hun i 2009 blev opereret for brystkræft og fik 25 strålebehandlinger, havde hun blot to sygedage.
- Når man har en avis, så er det det sidste, man tænker på om aftenen, før man sover, og det første man tænker på om morgenen. Det er mærkeligt nu at have rum til alt det andet, men jeg kommer ikke til at kede mig. Det er også dejligt ikke at have deadlines, siger Karen Juul, der blev ansat på Spøttrup Ugeavis i 1996.
Selve avisen startede i 1992, hvor Karens søster Oda Lauritsen tog beslutningen om at starte en lokal ugeavis selv, fordi egnens tidligere avis Salling Nyt stoppede, og faktisk kom Spøttrup Ugeavis allerede på gaden ugen efter. Et halvt år senere kom Odas søn og Karens nevø Lasse Lauritsen til, og endelig blev Karen som nævnt ansat i 1996, hvor avisen startede med at lave Spøttrup Lokalhåndbog.
I 2006 gik Oda Lauritsen på pension, og Lasse Lauritsen og Karen Juul overtog det fælles ejerskab af avisen.
- Vi var fra start en lokal avis med stort L i lokal. Og folk tog os til sig med det samme. Uden læserne og annoncørerne var det ikke lykkedes, og selv under krisen, og når andre aviser til tider forsøgte at presse dem på priser, så blev de hos os. Det er den slags, der giver en blod på tanden til at give den en ekstra skalle, siger Karen Juul, der dagen efter, at salget blev omtalt i avisen, modtog opkald fra grædende kilder og kunder, der var bange for at miste deres avis.
- Vi fik lovning på, at Spøttrup Ugeavis fortsætter lokalt som nu, og det har jeg brugt en del tid på at fortælle folk, der ringede, siger Karen Juul, der glæder sig til at få mere tid til at se sit barnebarn Elliot, der bor i Flensborg, og så dyrke sine fritidsinteresser, der omfatter sangkor, fodslaw, gymnastik og veninder samt rejser. Og hvem ved - måske skal hun cykle til Frankrig eller langs den kinesiske mur sammen med manden Ove, der er pensionist.
- Han er naturligvis skræmt fra vid og sans over, at jeg skal til at gå hjemme. Det frygter han meget, siger Karen Juul og griner, for humoren har, som alle, der har mødt Karen, ved, aldrig manglet.
Og hvis det bliver for ensomt som efterlønner, så må hun jo have en besøgsven.
- Men så skal han max være 40! lyder det fra Karen Juul, før hun igen griner.
Om 1, 5 år går Karen Juul på pension, og egentlig kan hun ikke helt sige, om hun var parat til at stoppe nu.
- Når ens hjerte brænder for en avis, så bliver man vist aldrig helt parat til at træffe den slags valg, men valget er taget, og en del af mig nyder også fritiden nu, siger Karen Juul, der lover, at hun stadig vil tippe avisens redaktion og salgsafdeling med fif og nyt fra egnen. For selvom hun ikke længere fysisk kan findes på Spøttrup Ugeavis, er der ingen tvivl om, at avisen bor i hendes hjerte for evigt.