Keld brænder for Sallings sorte guld

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.3 November 2015 - Kl.8:36

Keld Lund fra Salling brænder for gamle bevaringsværdige husdyrracer, og således kan avleren af den gamle danske Frederiksborgerhest ofte opleves på forskellige historiske dyrskuer rundt om i Danmark.

Et stykke dansk kulturarv på fire ben - Munkevangens Tarzan. Foto: Keld Lund.

Keld Lund fra Salling brænder for gamle bevaringsværdige husdyrracer, og således kan avleren af den gamle danske Frederiksborgerhest ofte opleves på forskellige historiske dyrskuer rundt om i Danmark. Og på de grønne områder ved privaten kan besøgende også se flere forskellige gamle danske husdyr, den ene mere sjælden end den anden. Men mest iøjenfaldende er tre sorte Frederiksborgerheste, som genetisk bærer på 450 års royal historie. Tarzan, LaFeiere og LeLibertin er nemlig de eneste sorte Frederiksborgerheste af renstammet race i verden, og deres ophav kan spores tilbage til Kong Frederik den 2. og Kong Christian den 4´s opdræt af de sorte heste, som startede i 1562.
- Jeg har en kulturhistorisk genbank gående her på markerne. Vi deltager i en del historiske dyrskuer, og generelt brænder jeg for historie og bevarelse af gamle danske husdyrracer. Har nogle af læserne kendskab til gamle danske husdyrracer, må de derfor gerne kontakte mig - og naturligvis især hvis de kender en sort Frederiksborger af renstammet slægt. Der findes andre sorte, som er lavet via indkrydsninger, mens mine tre heste kan spores via deres stamtavler helt tilbage til kongernes royale sorte heste i 1562, og de er de eneste, som er tilbage. To af dem er færdigkårede og godkendte til videre avl. LaFiere blev 2009 årets hoppe ved sin kåring, mens LeLibertin nok forsøges solgt til udlandet, siger Keld Lund, der avler under navnet Munkevangen - dog uden at være et stutteri. 

Læs mere i avisen ...