Kroens rolle er blevet tydeligere

Af Helle Lenschow - Mandag d.28 December 2020 - Kl.9:52

Spøttrup Kro har haft et anderledes men godt år 2020

Alex Kirkegaard ser frem til 2021, selvom 2020 har været et godt år.

I Østergade i Rødding kan kroejerne Alex og Nette Kirkegaard se tilbage på et anderledes og lærerigt men dog godt år 2020. Året har været præget af nedlukning og restriktioner, men stemningen er god, da avisen ringer.
- Hvis vi skal binde en sløjfe på år 2020, så må det være, at år 2020 har været anderledes men godt på mange måder og derfor spændende. Vi har oplevet en stor opbakning, krones rolle er blevet tydeligere, og vi glæder os til at tage fat på et frisk år 2021, siger Alex Kirkegaard til Spøttrup Ugeavis.
Han forklarer, at situationen har betydet, at man på kroen er blevet tvunget til at nytænke mange ting, og at det har været en god øvelse.
- Vi har tænkt mange nye tanker i 2020, og vi har afprøvet en række nye muligheder, og det er altid sundt, siger Alex Kirkegaard.
Samtidig glæder han sig over den lokale opbakning, som Spøttrup kro har mødt. 
- De perioder, hvor vi ikke har måtte have gæster på kroen, har vi oplevet en fantastisk opbakning til vores take away og torsdagsmenuerne, og da vi fik lov at åbne nogle måneder, strømmede folk til for at bruge kroen og spise her. Det har været tydeligt for os, at kroen er et vigtigt samlingspunkt i et lille bysamfund som vores, siger Alex Kirkegaard.

Ja-hatten
Selvom kroen har været lukket i perioder i 2020, så har parret valgt at signalere, at der stadig er lys og liv. I hele juleperioden har der - trods nedlukning - været julelys og pyntet flot op omkring bygningen, og på den måde har Spøttrup Kro været med til at sprede lys og måske også håb og glæde.
- Når en kro som vores lukker ned, så kan vi for alvor se, hvad det betyder, at borgerne har et sted at samles lokalt. Det gælder både festerne, men også andre arrangementer såsom strikkeklub og onsdagsklub. Mange har givet udtryk for, at de savnede det sociale, og vi kan derfor se, at kroen spiller en vigtig rolle. Vi er rammen om mange sociale oplevelser, siger Alex Kirkegaard, der som Nette er kendt lokalt for at møde folk og verden med ja-hatten på. På Spøttrup Kro finder du modet til at prøve ting af, udvikle lokalområdet og deltage i nye tanker. Blandt andet har det ført til en række gode samarbejder gennem årene, senest med Roeforeningen, lige som en række faste tiltag er skudt op. En af dem er onsdagsklubben, hvor alle, der har lyst mødes på kroen onsdag formiddag til en kop kaffe og en sludder. Her kommer op til 30 mennesker. Desuden er der strikkeklub og søndagskaffe, lige som kroen ofte er med, når der er arrangementer lokalt - fra Æblets Dag til markeder på borgen.
- Det er vigtigt for os at være med og bidrage til udvikling lokalt. I de mindre samfund hænger tingene sammen. Vi har ikke konkurrenter men kolleger, og vi arbejder for den samme sag: At skabe liv og udvikling i Vestsalling, siger Alex Kirkegaard.
De seneste 14 år har kroen haft en årlig nytårstradition den 31. december. Her henter folk deres nytårsmenuer, og kroen er vært med silde- og pålægsbord, men i år er den sidste del udsat til 2021.
Nu ser kroparret frem til januar og et nyt år fuld af muligheder.
- Vi glæder os til, at der igen for alvor kan komme liv på kroen, siger Alex Kirkegaard.