Kystsikring er sendt i offentlig høring

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.2 Marts 2021 - Kl.11:26

Gamle fiskerhuse skal beskyttes i Ålbæk.

På luftfoto fra 1954 og 2019 er der forsvundet cirka 11 meter kyst foran fiskerhusene. Her er der arrangeret vandretur i området for år tilbage.
 

Skive Kommune har modtaget en ansøgning om at erosionssikre kyststrækningen ved Ålbæk Anker og Landingsplads ved Ålbæk Strand, og det er Foreningen Ålbæk Anker og Landingsplads, der står bag. Formålet er at sikre de historiske fiskerhuse i området.
Projektet skal sikre kyststrækningen mod erosion og sikre fiskerhusene på bagvedliggende arealer mod oversvømmelse under ekstrem vandstand og bølger. Kystsikringen optager den eksisterende og fejlslåede kystbeskyttelse i form af betonfliser og sten. Der etableres i stedet 500 til 1000 kvadratmeter skråningsbeskyttelse med ral, sprængningsfyld, dæksten, store sten støbt i beton, betonfliser og splashzone af ral og sprængningsten. Før arbejdet kan starte, skal planerne dog i offentlig høring, og alle kan komme med deres input indtil den 15. marts, oplyser teknisk forvaltning i Skive Kommune.
Den nye kustsikring skal beskytte fiskerhusene, idet disse ligger tæt på kysten og er udsatte. Fiskerhusene har ligget på strandarealet i Ålbæk i mindst 100 år. Fiskerhusene er privatejede og er gået i arv gennem generationer, iføæge foreningen Ålbæk Anker og Landingsplads. Fiskerhusene er anvendt til aktiviteter i forbindelse med fritidsfiskeri. For et par år siden blev der endvidere etableret et nyt slæbested for bådene ved siden af fiskerhusene.  Fiskerhusene repræsenterer ikke noget væsentlig økonomiske værdi, men har en stor betydning for de fritidsfiskere, der ejer fiskerhusene.
I forbindelse med at fiskerhusene blev opført eller senere, blev der etableret kystsikring af forhåndenværende materialer, som sten, murbrokker, beton med videre, men den eksisterende kystsikring er ikke dimensioneret til vejrliget, og kysten eroderer. Endvidere ser kystsikringen heller ikke særlig pæn ud. På luftfoto fra 1954 og 2019 er der forsvundet cirka 11 meter kyst foran fiskerhusene.
Ålbæk Anker og Landingsplads sørger selv for at skaffe midler til kystsikringen ved fundraising.