Landsdækkende behandlingscenter åbner afdeling i Spøttrup

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.26 November 2019 - Kl.10:31

Mennesker, der er afhængige af alkohol eller stoffer, og som gerne vil ud af misbruget, kan nu få mere hjælp lokalt.

Gladys Kreutzmann er daglig leder af Søvang i Spøttrup. På skiltet bag hende står der The Opposite Of Addiction Is Connection (Det modsatte af afhængighed er samhørighed, red.).

Behandlingscenter Tjele, som i snart 30 år har drevet misbrugsbehandling i privatregi i hele landet, har åbnet et behandlingscenter på Vadumvej 29 i Spøttrup. Her er der plads til 12 patienter i døgnbehandling, og med mulighed for at bygge til, hvis behovet melder sig. Centret hedder Søvang, og da Spøttrup Ugeavis møder den daglige leder Gladys Kreutzmann er patienterne ved at gøre klar til frokost. 
- Vi får varm mad hver frokost, og maden leveres udefra. Resten står patienterne stort set selv for. Det er en del af Minnesotabehandlingen, at du har opgaver, imens du er i behandling, fortæller hun, imens hun viser rundt i de nyrenoverede rammer.
Da der er tale om en døgnbehandling, er Søvang bemandet døgnet rundt, og patienterne følger et skema, der indeholder både undervisning,  individuelle samtaler, familiesamtaler, gruppeterapi og motion, meditation  mv. samt ture i den omgivende natur med lys og luft. 
Desuden introduceres patienterne i møder i fælleskaber uden for huset (AA/NA møder, red.) , hvor alkoholikere og narkomaner i bedring mødes og støtter hinanden via 12 trins programmet, som også anvendes i Minnesotabehandlingen.
- Vi har et program, der starter klokken 7 om morgenen og slutter kl 21 om aftenen. Det handler om at samarbejde blive en del af et fællesskab og lære at få en struktur ind i sit liv. Nogle af de mennesker, der kommer her har gode komptencer andre skal lære alt fra bunden, og det hjælper vi med, siger Gladys Kreutzmann. Desuden tilbyder vi familiens voksne og børn hjælp gennem et familieprogram,  da vi ved at afhængighed er meget belastende for dem der er tæt på den afhængige. 

Læs mere i avisen ...