Levende historie på Spøttrup Borg

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.16 Juni 2020 - Kl.9:21

Endelig kommer der igen sommeraktivitet ved Spøttrup Borg.

I weekenden er der igen liv på Spøttrup Borg, når der er levende dage. Arkivfoto fra Middelaldermarked. 

 

Nok har alle kunne nyde synet af middelalderborgen, men de sædvanlige aktiviteter har manglet her i foråret.
De kommer igen med ”levende dage”, når Spøttrup Borgs Venner indtager Borggården i denne weekend 20. og 21. juni. 
Med lidt forsinkelse tager de glade middelalderlige aktører hul på sæsonen, og kvindernes flotte kjoler og mændenes gamle hoser igen skal ud og luftes.
Spøttrup Borgs Venner er en frivillig forening, som støtter op om aktiviteterne på Spøttrup Borg. Foreningen tæller en del yngre medlemmer, som er faldet for Borgens historie og middelalderen. 
- Vi hygger os rigtig meget med at fordybe os i, hvordan Danmark så ud, da Borgen blev bygget. Vi går meget op i de forskellige håndværk omkring dragterne, maden, soldaterlivet og så elsker jeg spøgelseshistorierne, siger forkvinde for foreningen Angelica Skov Nielsen.
Spøttrup Borgs Venner har valgt pesten som tema for deres formidling. Pesten rasede fra midten af 1300-tallet i Danmark. Pesten kom fra Sydeuropa, hvor den slog op mod 40 pct. af befolkningen ihjel.
Et så stort dødsfald, at det var med til sætte stavnsbåndet ud af kraft, fordi der blev konkurrence om arbejdskraften mellem datidens adelsmænd. 
Herhjemme i Danmark kan man se, at antallet af sjælemesser stiger fra midten af 1300-tallet, og at eksempelvis kong Valdemar Atterdag i 1354 eftergav dødsstraf, hvilket højst sandsynligt har været på grund af mangel på arbejdskraft.
I borggården vil gæsterne kunne møde flere personer med byldepest, pestlægen, og dem som ikke overlevede - omend hvordan man møder dem, som ikke overlevede må stå ubesvaret indtil i weekenden. 
Holder man afstand, skulle det være sikkert at besøge den pestramte Borggård. I løbet af weekenden vil der også være mulighed for, at hele familien kan komme med på en spøgelsestur rundt på Borgen.

Nyheder

Persondatapolitik

Du kan downloade en APP til din
telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online.
Appen fåes til både
Iphone og Android