Livslang læring i stalden

Af Ture Damtoft - Tirsdag d.21 Marts 2017 - Kl.10:21

Det er holdarbejdet og de ufravigelige rutiner, som har givet danmarks bedste mælk.

Selv køerne på Lihmegård forstår at stille op til gruppefoto - og afbryder ligefrem spisningen for det.

På Lihmegård ved Spøttrup er de efterhånden så medievante, efter deres mælk blev kåret til danmarks bedste, at da avisens udsendte indfinder sig, sidder ejerne Ole og Bente Kristensen og nyder en bid sen morgenmad eller tidlig formiddagskaffe sammen med to af de ansatte.
De har fortalt historien før, også til Spøttrup ugeavis for nogle uger siden. Dengang fortalte Ole Kristensen, at kåringen i høj grad er fodermesterens og lærlingenes fortjeneste. 
Udover ejerparret og fodermester Tanja Markussen er der tre lærlinge. Kun en af de tre sidder med til kaffen, men Mathias Jakobsen fra Rødding har arbejdet på Lihmegård, siden han var i praktik fra folkeskolen som 13 årig. Han er færdiguddannet fra Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg til sommer, og har brugt al tiden i praktik i selskab med de 240 køer i Lihmegårds bestand, som er forudsætningen for, at der overhovedet kommer noget mælk.
- Jeg er ikke færdig med at lære endnu, og bare fordi jeg får et diplom, betyder det ikke, at der ikke er mere at lære. Der er altid noget at lære, siger Mathias Jakobsen mellem et par bidder honningmad. Tre hoveder nikker nærmest i takt omkring bordet, og fodermesteren er hurtig til at supplere.
- Jeg har lært meget på de seks år, jeg har været her. Og, jeg var aldrig blevet her i så lang tid, hvis ikke jeg havde så gode arbejdsgivere, siger Tanja Markussen, der bor i Roslev og lige er kommet tilbage fra barsel. Alle ved bordet bliver hurtigt enige om, at samarbejdet og viljen til hele tiden at lære, er to vigtige grunde til, at deres mælk er blevet så god. 

Læs mere i avisen ...