Lokal kunstner skaber flotte helårsfisk

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.9 Februar 2021 - Kl.10:24

Lihme-kunstner står bag skulpturer på Fur.

Her ses en af de robuste skulpturer fra Lihme-kunstneren.

Fire nye fiske-skulpturer er opstillet på Fur, og det er kunstner Poul E. Nielsen fra Lihme, der har lavet dem. Forlægget til skulpturerne har Poul E. Nielsen fået fra Fur Museum, i form af tegninger af de fire fossiler.
- Fur Museums samling af fossiler fra moleret er stort set uden sidestykke, både lokalt og globalt. Så det giver da i høj grad mening at bidrage til at udbrede kendskabet til disse naturens 55 millioner år gamle mesterværker -  og nu i lidt større skala, så de er til at få øje på. Fossilerne er i øvrigt utroligt flotte og grafiske i deres udtryk. Det er altid en balancegang mellem kunstneriske ambitioner i forhold til optimal visuel slagkraft, og så at få værket til at holde til vejr og vind. Jeg har forsøgt at gøre de furske fossil-fisk så flade og silhuetagtige som muligt, men har af hensyn til holdbarheden måttet lave lidt ekstra forstærkninger, som jeg håber ikke kommer til at forstyrre helhedsindtrykket, siger  Poul Nielsen.
Det er Furkunst.dk, der har fået kunstneren til at lave fiskene, og arbejdet gik i gang sidste forår. Forleden blev de fire fisk opstillet på øen.
- Vi har længe i bestyrelsen talt om, at det for både fastboende og gæster på øen er ærgerligt, når vi hvert efterår må se de mange smukke fisk, som besøger os hvert år, svømme væk til de varme have. Vi har savnet at have nogle fisk at se på året rundt. Derfor fik vi ideen med at få sat nogle fisk ud, som kan tåle klimaet og ikke svømmer væk, når det bliver efterår og køligere. Det er så blevet til disse fire smukke robuste fisk, siger Lasse Højgaard fra bestyrelsen.
Skulpturerne er kunstneriske fortolkninger af fire forskellige 55 millioner år gamle fiskefossiler fundet i moleret på Fur. Skulpturerne er lavet i jern og er op mod 1 meter lange og de er monteret med en cemensten som fundament.  De står ved Fur Marina, ved Gammelhavn og ved Langstedhuller. Der er opsat to ved Gammelhavn, men på sigt skal der skal kun stå en. Den ene skal flyttes, når dens påtænkte placering ved Fur Museum er mulig; det er ikke muligt lige nu på grund af ombygningsaktiviteter ved museet.
Skulpturerne er som nævnt opstillet på initiativ af kunstforeningen Furkunst.dk, med velvillig støtte af Skive Kommunes Landsbypulje, Fur Sparekasses Almennyttige Fond og Sparvest Fonden.