Lokalt plejecenter kan være landets bedste

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.19 Oktober 2021 - Kl.9:40

Lem Plejecenter er instillet til fornem titel.

Lem Plejecenter er indstillet til titlen som landets bedste. Foto: Skive Kommune.

Nærhed og Ordentlighed. Det er begreber, der betyder noget på Lem Plejecenter og et par af grundene til, at det nu er indstillet som et af Danmarks fem bedste plejehjem.  
Det er landsorganisationen Danske Seniorer, der står bag indstillingen, og formanden, Per K. Larsen siger, at håbet er, at de bedste plejehjem kan inspirere alle landets plejehjem.
- Medierne er fyldt med historier om problemer på plejehjemmene. Derfor tænkte vi: Lad os finde de steder, hvor både beboere og medarbejdere trives. Vi bad derfor vores medlemmer indstille det plejehjem, de mener er Danmarks bedste, og vi fik langt over 200 forslag. Vores forretningsudvalg har nu udvalgt de 5, og nu kan alle gå ind på vores hjemmeside og være med til at pege på det center, de anser for det bedste, siger han.
 
Lokalt og lille
På hjemmesiden er der beskrivelser af og fotos fra plejehjemmene , og noget af det, der står om Lem Plejecenter er, at lederen Anette Sørensen ser store kvaliteter i, at plejehjemmet er lille og så lokalt forankret.
- Vi kender beboerne godt, vi kender de pårørende, og vi kender allesammen de frivillige. Vi har gået til folkedans sammen, den nye beboer boede ved siden af min søster. Det er der megen livskvalitet i, når der ikke er mange venner tilbage, og familien ofte er spredt og langt væk. Det er let at skabe og genskabe relationer, siger hun. 
Langt de fleste beboere er +85, er enkelt er 101 år - og dem, der kan, er meget aktive i centrets hverdag.
- Vi laver for eksempel maden selv og har et lille køkkenhold, der sørger for, at kartoflerne bliver ordentligt gjort i stand. Andre er på bageholdet, alle er med til at bestemme, hvad de gerne vil spise til aften. Jeg oplever, de nyder det. Det er dejligt at bidrage med noget af betydning, også for andre. Føle at jeg gør en forskel, jeg er ikke bare modtager. Jeg kan også godt give noget, siger Anette Sørensen. 
De fem plejehjem, der er indstillet, er foruden Lem Plejecenter også friplejehjemmet Hesselvang i Hvalpsund, OK-fondens Dreyershus i Kolding, Håndværkerforeningens plejehjem i København og OK-Fondens Himmelev Gl. Præstegård ved Roskilde. 
Afstemningen lukker 20.oktober klokken 18.00.