Mobilens batteri holder en uge i middelalderen

Af Ture Damtoft - Tirsdag d.1 August 2017 - Kl.11:13

Det emmer af liv, når der er Bispens Marked på Spøttrup Borg.

Dragemestrene fra København, Ole Agerby og Per Bjerregaard, prøvede med større eller mindre held, at sælge dragen på billedet som autentisk. Foto: Jan Sand.

Det emmer af liv, når der er Bispens Marked på Spøttrup Borg. Dusins-tal af telte fyldte i sidste uge pladsen omkring Spøttrup Borg med alskens varer fra dengang bisperne regerede på borgen. Befolkningen i teltene var naturligvis klædt efter perioden, og selvom der sneg sig en enkelt mobil eller tablet frem i ny og næ, var det autentiske islæt ikke at fornægte.
Det er svært at komme 500 år tilbage i tiden, men de gjorde deres bedste.  Nogle af dem var Jotarskari, eller Jydebanden, der kommer fra Holstebro og Horsens området. Deres drikkehorn var populære i boden, og alle varerne var lavet i hånden. Banden består af fem familier med 16 voksne og otte børn, der samles nogle gange om året for at tage på marked og komme tilbage i tiden.
- Det er en fantastisk måde at få koblet af fra den stressede hverdag. Alt elektronik er langt væk såsnart man kommer ind på markedet, og batteriet på mobilen kan lige pludselig holde i en uge, fortæller Rune Mortensen fra Horsens.
- Det er ikke så tit, man ser hinanden. Vi mødes måske fem til seks gange om året på de her markeder. Hyggen er der med det samme, og når vi får et glas øl eller mjød, finder vi hurtigt på nye røverhistorier, siger Jeppe Sandholm fra Holstebro, inden vi bliver afbrudt af tyveknægtene fra teltet overfor, der vil rane Jotarskaris bod.
Der bliver puffet og skubbet, men de store smil og den højlydte latter beroliger en dreng og pige, der ellers var ved at vende om. 

Læs mere i avisen ...