Nødråb før æblefestival: Kom med mine æbler - så giver jeg en kop kaffe!

Af Helle Lenschow - Fredag d.11 Oktober 2019 - Kl.8:41

Der har været personer på æblerov hos Jens Kr. Lofstad i Lihme, og det er så uheldigt, som det kan være.

Foto fra Æblefestivalen i Rødding, hvor Mille-sorten skal godkendes af eksperter i morgen lørdag den 12. oktober.

Der har været personer på æblerov hos Jens Kr. Lofstad i Lihme, og det er så uheldigt, som det kan være. De forsvundne æbler er nemlig den nye æblesort Mille, og avleren skal bruge æblerne til Æblefestivalen i Rødding i morgen.
Æblerne sad på et træ i et krat nær JKs Sø, vest for Lihme på et stykke landbrugsjord, og der er ifølge Jens Kr. Lofstad sandsynligvis slet ikke er tale om et tyveri, men om at nogle simpelthen har troet, at æblerne ikke tilhørte nogen. Det gør de dog. Jens Kr. Lofstad har således brugt knap 15 år på at pode og fremavle den nye sort, der er opkaldt efter hans barnebarn Mille.
- Det er en lang proces at skabe en ny sort, forklarer Jens Kr. Lofstad til Salling Avis.
Avleren har flere træer med sorten Mille-æbler, men de bærer ikke frugt endnu, og da sorten skal bedømmes i morgen på Æblefestivalen i Rødding - i håb om at Mille kunne blive godkendt officielt som en ny sort - håber Jens Kr. Lofstad, at de, der har taget æblerne, vil bringe bare nogle af dem retur, så han kan få dem med til eksperterne i morgen lørdag.
- Læg et par æbler - uanset om de er røde eller grønne - i en pose og stil posen i boden ved Amtsvejen 19. Jeg behøver ikke vide, hvem du er, lyder det fra Jens Kr. Lofstad i en bøn til de, der har æblerne.
Har man æblerne, skal man dog heller ikke være bange for at tage direkte kontakt til Jens Kr. Lofstad:
- Kommer du med dem til mig, så bliver jeg virkelig glad. Og så giver jeg en kop kaffe, siger han.