Nyudlært slagter siger farvel efter 10 år

Af Ture Damtoft - Tirsdag d.8 Februar 2022 - Kl.9:00

Skolejob udviklede sig til læreplads og nu sølvmedalje i svendeprøven

De nyudlærte slagtere fra Uddannelsescenter Holstebro. Mette Bruun Jensen i forreste række nummer to fra højre. 

Efter ti år som ansat hos Slagtermesterinden i Balling kan Mette Bruun Jensen nu kalde sig udlært slagter.
Svendeprøven blev bestået til en sølvmedalje og som en ekstra hæder, fik hun også en lille bæver som bevis på, at klassekammeraterne stemte på hende som den bedste kammerat.
- Det føles så dejligt at være færdig og med så godt et resultat. Der var lidt nerver på, og jeg har øvet mig derhjemme. Min kæreste Magnus er ved at være ret træt af forårsruller, griner Mette Bruun Jensen. 
Forårsrullerne skulle laves af den kylling, der skulle parteres som en del af en svendeprøve med mange dele. Udover den skulle der parteres et midterstykke og skinke fra en gris og beregnes, om der var tjent penge på dem.
Den største enkelte opgave var udskæring af et inderlår, hvor enhver ikke-vegetar bliver helt sulten over alt det, Mette Bruun Jensen kunne få ud af det. 
- Strimler til stroganoff, tern til gullach, roastbeef, wienerschitzler, minut-steaks, tartar, tern til grillspyd, benløse fugle og så er der altid noget til fars og til en wok-ret, siger den nyudlærte slagter, der har lavet en del fars under sin læretid.
- Der er blevet lavet mange fejl, men heldigvis kan man altid få hakkekød ud af en udskæring. Og så har jeg lært af fejlene samtidig med, at Kirsten og mine kolleger har været gode til at hjælpe mig, siger Mette Bruun Jensen.
Det er mesters - eller mesterindens - fortjeneste, at hun nu kan vise sit svendebrev og sølvmedaljen frem.
 
Gør sig umage
Allerede som 14-årig begyndte Mette Bruun Jensen i butikken med at vaske op. 
Det var hjem og lægge skoletasken efter skole og så hen på arbejde. Hun begyndte også at stå i butikken, og for nogle år siden tilbød ejer Kirsten Munkesø en læreplads. Et tilbud ingen af dem har fortrudt.
- Det har været en fornøjelse at have Mette. Hun har altid været smilende og imødekommende, lyttende og nysgerrig om de opgaver, hun kom på. Og så kan man regne med hende, det er nok det vigtigste. Og selvom der blev lavet lidt hakkekød, så har hun lært af sine fejl. Man skal kun være ræd for ikke at gøre noget. Hun gør sig altid umage, og det er det, vi lever af. Det kunne man så også se til svendeprøven. At hun både fik sølv og blev kåret som klassens bedste kammerat, det er der ikke mange, som får lov at opleve i deres liv, siger en tydeligt stolt Kirsten Munkesø.
Men efter 10 gode år skille deres veje snart. 
Mette Bruun Jensen, der for øvrigt også lige tog en HHX inden læretiden som slagter, har fået job på Venø Efterskole som køkkenassistent.
- Jeg har været rigtig glad for at være her, og det har været nogle supergode kolleger, som har støttet mig, og jeg kommer til at savne dem. Men jeg glæder mig til at opleve efterskolemiljøet igen. Jeg har selv gået på efterskole, og det var en af de fedeste ting i mit liv. Da jeg så blev opfordret til at søge stillingen, gjorde jeg selvfølgelig det. Men jeg vil helt sikkert stadig komme på besøg hos Kirsten, nu bliver det bare som kunde, siger Mette Bruun Jensen.

Nyheder

Persondatapolitik

Du kan downloade en APP til din
telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online.
Appen fåes til både
Iphone og Android