Oplev jazzie folkemusik fra Skotland og Danmark

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.31 Januar 2023 - Kl.8:26

Den 5. februar er der koncert i Æblekassen (indgangen til Spøttrup Borg, red.) på borgen.

Foto: www.clairewhite.info.

Det er Spøttrup Cirklen, der organiserer koncerten, som støttes af Kulturelt Samråd, SparNordFonden, Museum Salling og Rødding Menighedsråd, og det er folkemusik fra Skotland og Danmark, der er på programmet.
Her kan deltagerne opleve Aileen Carr, som er født i Perthshire i Skotland. Hendes far er selvlært på harmonika og med en flot skotsk stemme, og Aileen Carr kan også huske sin mors sang og klaverspil i hjemmet. Familien havde ikke råd til klaverundervisning for Aileen, men dette stoppede ikke interessen for musik og sang. På bedste folkesangstil sang hun allerede som lille pige overalt – i bussen eller hvor som helst. Som teenager blev hun opfordret til at optræde og synge med en koncertgruppe ledet af en violinist fra Blairgowrie. 1960erne var spændende tider og efterhånden blev Aileen Carr professionel. Fra 1970erne startede hun som solosanger uden akkompagenement ved St Andrew's og andre folkemusikklubbber, festivaler i Storbritannien og Irland. I 1980erne startede hun en højt populær acappella group, Palaver – og synger ofte i folkemusikklubber med Barbara Dymock og Janice Clark. 

Claire White kan også opleves. Hun er fra Shetlandsøerne og har spillet violin i over 30 år. Hun har rejst, holdt koncerter og undervist i musik over hele verden. Hun har med violinen på ryggen været i Australien, New Zealand, de Arabiske Emirater, USA, Canada, Island, Norge, Sardinien, Tyrkiet, Italien, Tyskland, Slovenien, Estland, Polen, Irland og Storbritanien. Med sig har hun Robbie Leask, der er multi-instrumentalist og komponist fra Lerwick. Han spillede violin i det Aberdeen-baserede ceilidh band, Hogtie, i en årrække og er nu guitarist i the Corran Raa kvartetten. Han akkompagnerer ofte Claire White, og de to har også tidligere spillet på Spøttrup Borg og i Bizzart i Rødding.