Ramsing-Lem-Lihme Kraftvarmeværk fejrer 20 års jubilæum

Af - Tirsdag d.4 Marts 2014 - Kl.10:50

Lørdag den 8. marts kan Ramsing-Lem-Lihme kraftvarmeværk fejre sit 20 års jubilæum.

Tiden går 
Klokken slår 
og inden man ser sig om er der gået 20 år.

Kraftvarmeværket blev - i lighed med mange af de øvrige Barmarksværker i Danmark - opført i begyndelse af 90’erne for at få udnyttet de store mængder af gas fra Nordsøen. Det var dengang de mindre samfund havde stor politiske bevågenhed.
De gode intentioner var mange. Mindre forurening, bedre samfundsøkonomi og nem - og på sigt - billigere varme til forbrugerne. Projektet lykkedes til dels. Det er dog ikke nogen hemmelighed, at økonomien i Barmarksværkerne har været akilleshælen igennem alle årerne. Der gik ikke lang tid før de første afgifter blev lagt på gassen, en afgiftsskrue der lige siden er blevet drejet så mange gange på, at afgif-terne i dag udgør den største del af gasprisen. 
Men selv om mange mener at varmen er for dyr (sammenlignet med andre fjernvarmeværker), er den oprindelig intention, at fjernvarmen ikke måtte blive dyrere end opvarmning med individuelt oliefyr, dog blevet overholdt. 

Men er der noget at feste for?

Det tror vi på der er. Der er nu tegn i sol og måne på, at værket på længere sigt får rimeligere vilkår for driften. Bindingen til naturgassen diskuteres i øjeblikket på højeste plan, og det, sammen med fremtidsvisioner om solvarme og geotermi, gør at vi tror på, at lyset snart kan skimtes for enden af tunnelen. Derudover vil de oprindelige etableringslån i løbet af få år være afviklet, hvilket - alt andet lige - vil betyde en lavere varmepris.
Det skal også i jubilæumsåret nævnes, at værket har etableret et samarbejde med værkerne i Rødding og Balling. Et samarbejde vi håber vil udvikle sig til fordel for alle parter i årerne fremover. Det er derfor med et optimistisk syn på fremtiden at værket tager hul på et nyt årti.
Dagen vil blive fejret med et Åbent Hus arrangement lørdag den 8. marts kl. 11.00 – 15.00. Værket vil i dagens anledning være vært ved en let anretning bestående af helstegt gris eller pølser. Der er konkurrence for både børn og voksne. Og for at give de besøgende en fornemmelse af hvilke kræfter der er på spil, når der produceres varme og el, vil kraftvarmeværkets V16 gasmotor - som har en vægt på 50 tons - blive startet kl. 13.30. 
Det er bestyrelsens håb, at rigtig mange vil møde op og medvirke til at gøre dagen til en rigtig festdag. En festdag både med tilbageblik og en god snak om visionerne for fremtiden. Alle som har lyst – både fra fjern og nær – er hjertelig velkommen.