Rødding Æblefestival var en kæmpe succes

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.26 Oktober 2021 - Kl.9:15

Cirka 3000 gæstede årets festival i Æblets By.

Årets æbletavle kan stadig ses i Rødding.

Foreningen Rødding – Æblets by i Salling måtte i 2020 aflyse den traditionsrige og populære æblefestival op til efterårsferien. Både for at tage højde for eventuelle nye afstandskrav og begrænsninger i deltagerantal, men også for at eksperimentere med et endnu mere ambitiøst program, besluttede foreningen at udvide til to dage. Festivalen var en stor succes, viser den foreløbige evaluering efter årets æblefest i landsbyen.
- Vi var lidt spændte på, hvordan det ville gå med en to-dages festival. Og det gik over al forventning med omkring 3.000 mennesker på pladsen, fortæller Karsten Villadsen fra Festivalgruppen, som også kan oplyse om, at der var besøgende, udstillere, foredragsholdere og gæster fra hele landet og flere nabolande. 
Ditte Staun, som er bestyrelsesleder i foreningen, glæder sig også.
- Det er en kæmpe fornøjelse at se, hvordan det er blevet en tradition og de mange familier, der kommer med æbler og moster sammen. Det blev til flere tons. Mange havde også taget æbler med for at få dem sortsbestemt af eksperterne fra Pometet under Københavns Universitet, som havde noget at se til med op på ca. 10 æbler i timen, siger hun.

Mange oplevelser
I det store telt Æbleuniverset kunne man også smage æblevin, cider, æbleeddike og se på 120 forskellige sorter. Fandt man en ny favorit kunne man gå til foreningens bod og bestille. Frivillige vil i løbet af året pode et træ, så man til næste års festival får sin nye favorit med hjem. Der er mere end 100 frivillige med til at få festivalen på benene og til at køre med Festivalgruppen som drivkraft.
- Det er grøn handling i fællesskab, og derfor er vi også Rent liv partner for Skive Kommune. Det kan ikke blive mere grønt end at spise, drikke og dyrke sine æbler. Æbler topper listen over mest klimavenlig mad og så er de både sunde og hjemmehørende i Danmark. Foredragsholderne havde da også fokus på bæredygtighed fra forskellige vinkler, og man kunne få street food inspireret af æbler. Vi havde besøg af Nordic Food College, hvor man bl.a. kunne konkurrere i længste æbleskræller og lørdag blev vinderne af årets ciderkonkurrence afsløret og hyldet. De mange deltagere fra hele landet og niveauet ikke mindst blandt vinderne, havde imponeret dommerne. For første gang blev en cider ovenikøbet tildelt topkarakter. Dansk cider er virkelig på vej op, og ”Outciderne” i Ciderklubben både kan og vil være med, siger Ditte Staun.