Rødding-ildsjæl: Energispareprojekt gavner byen

Af Anne Brandborg - kommunikationsmedarbejder i EnergiMidt - Mandag d.15 September 2014 - Kl.13:05

Skive Kommune sætter i samarbejde med EnergiMidt skub i energibesparelserne i Skive i et nyt pilotprojekt, hvor 300 boliger tilbydes et gratis energitjek. Finn D. Andersen fra Rødding er begejstret for projektet, som han mener, sender et positivt signal til kommende tilflyttere


Rødding er en lille by med et tæt sammenhold, og nu skal Rødding sammen med Durup og Vængerne danne rammen om et energispareprojekt mellem Skive Kommune og Energi-Midt. 300 boliger får tilbudt et gratis energitjek, der kan afsløre, hvilke renoveringer der kan sikre de bedste energibesparelser. Den lokale Rødding-ildsjæl Finn D. Andersen, som er formand for organisationen Rødding 2020, ser mange muligheder i projektet.- I Rødding vil vi gerne være med i projekter, som kan give os omtale og medvirke til at gøre byen attraktiv for tilflyttere. Vi vil gerne gå forrest og inspirere andre via projekter som dette. Mange af husene i projektet er af den type, en børnefamilie ville vælge, og dem vil vi gerne have mange af her i Rødding, da de skaber liv i byen. Derfor er det en fordel hvis boligerne er energirenoveret på forhånd, siger han. 
Projektet er ikke bare til gavn for de borgere, der vælger at deltage, og som dermed kan komme til at bo bedre på grund af energiforbedringer, der sikrer dem en lavere elregning. Det giver også arbejde til byen.
- Når energiforbedringerne er udpeget, skal de udføres af en håndværker, og så kan det jo meget vel gå hen og skabe et par ekstra arbejdspladser hos de lokale håndværkere, siger Finn D. Andersen. 
EnergiMidt er i gang med at indgå aftale med lokale håndværkervirksomheder, der derfor får nok at se til resten af året, hvor håndværkerfradraget endnu er gældende.

Kig forbi EnergiMidt-traileren
EnergiMidt vil, mens projektet står på, være i byen hver tirsdag, hvor de også udfører energitjek hos de, der deltager i projektet. 

EnergiMidt-traileren vil holde ved Dagli’Brugsen i Rødding om tirsdagen fra kl. 14-17 fra den 23. september og tre måneder frem. Der er således mulighed for at kigge forbi og få en uforpligtende snak om projektet, og om hvilke muligheder et gratis energitjek kan åbne for den enkelte husstand. 

Projektets formål er at hjælpe borgerne til en bedre energiøkonomi, og bidrage positivt til Skive Kommunes mål om at være CO2-neutral i 2029. 

Projektet udspringer af Innovation Fur, hvor EnergiMidt gennem de seneste år har sørget for en bedre energiøkonomi hos borgerne. Nu skal dette nye samarbejde mellem EnergiMidt og Energibyen Skive medvirke til at udbrede de gode erfaringer fra Fur til Salling og resten af Skive Kommune.

FAKTA
· Borgerne får tilbudt et gratis energitjek med forslag til energirenoveringer. Fx hvordan huset kan isoleres bedre og hvilken form for energikilde, der vil være hensigtsmæssig i fremtiden.

· Projektet finansieres af EnergiMidt og Skive Kommune i fællesskab.

· Projektet starter den 15. september og er i første omgang blevet tilbudt i Rødding, mens Durup og området ”Vængerne” i Skive følger efter fra uge 42.

· EnergiMidts trailer holder ved Dagli’Brugsen i Rødding hver tirsdag fra kl. 14 til 17 fra den 23. september og tre måneder frem.

· Erfaringerne fra Fur viser efter 2 år en energibesparelse på 23 procent, en varmebesparelse på 16 procent, en CO2-reduktion på 25 procent og 24 procent flere vedvarende energianlæg.