Så er der film

Af rj - Tirsdag d.17 Juni 2014 - Kl.11:57

Spøttrup Kulturhal har fået ny cafébestyrer, og projekt Sund Mand tog pulsen på Røddings mandlige borgere

Ny cafébestyrer i Spøttrup KulturhalCharlotte Christensen er navnet på den nye cafébestyrer i Spøttrup Kulturhal. Hun overtager posten efter Laila, som har taget udfordringen som restauratør op i Gyldendal. 
Charlotte er 45 år, mor til 3 og uddannet som maskinsnedker. Men hun har i mange år haft restaurationsmiljøet i hænderne, dels som servitrice og dels som madmor/kogekone til fester og bryllupper. 
I øjeblikket arbejder hun på Inventa, men fra 1. august er hun cafébestyrer på fuld tid. I den mellemliggende tid vil hun, - i den udstrækning det er muligt for jobbet på Inventa, være at finde i caféen ved arrangementer i hallen og de allerede bestilte fester for caféen.
Og at der er tale om et ønskejob, er man ikke i tvivl om: "Jeg sagde allerede for lang tid siden, at skulle Laila på et tidspunkt finde på at skifte job, ville jeg søge jobbet som bestyrer", siger en smilende Charlotte, som også fik en opfordring til at ansøge.
Og nogle af Røddings borgere har allerede nydt godt af Charlottes kunnen. Hun var primus motor på arrangementet nytårsaften i Rødding Forsamlingshus, som blev en succes.
Hun bor endnu en kort tid i Bækmarksbro, men flytter om kort tid til Rødding sammen med kæresten Ole på Nørremarken. "Og så er der jo ikke langt på arbejde", griner hun.I caféen vil hun fortsætte hvor Laila slap, med menuer om aftenen og den gode og sunde mad. Charlotte er pr. 1. august  i caféen på fuld tid. 

SE FILMEN PÅ VORES HJEMMESIDE UNDER VIDEOKLIP - ELLER VIA VORES FACEBOOKSIDE

Sund Mand

Onsdag kunne mændene få lavet et overbliksbillede på deres øjeblikkelige fysiske tilstand i Spøttrup Kulturhal, hvor sygeplejersker fra sundhedshuset i Skive stod klar med apparatur og målinger. Og det var der mange af de lokale mænd, der benyttede sig af. En lettere bekymret Morten Bilstrup får taget blodtrykket - det havde han ikke behøvet at være: Alt var fint!

Blodtryk, blodsukker og åndedræt/lungekapacitet var omdrejningspunkter for denne dag, hvor man også kunne få en snak med personalet om omlægninger af kost, rygevaner og motion.Sygeplejerske Else Holm fra sundhedshuset i Skive undersøgte de fremmødte herrers lungekapacitet med et pusteapparat der  nok kunne tage pusten fra de fleste - men i en god sags tjeneste - for sygdommen KOL, også kaldet rygerlunger, kan snige sig ubemærket ind på livet, da tabet af lungekapacitet ofte sker over en lang periode. Ud over at rygerne naturligt er i farezonen nævner hun også ældre landmænd, som har stået med tærskeværker og i rum med dårlig udluftning, samt bygningsarbejdere med støv fra arbejdspladsen som værende ofte ramt. Og ofte bemærker man ikke forværrelsen, da den sker over tid.

Sygeplejerske Henriette Lynnerup tog sig blandt andet af blodtryksmåling og
blodsukkermålingerne. Og et forhøjet blodtryk er en alvorlig sag, idet den dels slidder hårdt på hjerte og kredsløb, men også kan medføre problemer med fortykninger og forstørret hjerte, hvilket øger risikoen for blodpropper og hjerneblødninger. Da personer med forhøjet blodtryk ofte ikke har egentlige fysiske symptomer, kan det være svært at fange i god tid og iværksætte egentlig behandling. Man må sige at det er godt at sygeplejerskerne fra sundhedshuset tager rundt og laver disse arrangementer, hvor man kan få sig et øjebliksbillede af ens fysiske tilstand. Hellere checke en gang for meget, end én for lidt - og ofte er det ganske små ændringer eller en medicinering, der skal til for at komme på rette spor igen. 
Så hvorfor lade være?

SE FILMEN PÅ VORES HJEMMESIDE UNDER VIDEOKLIP - ELLER VIA VORES FACEBOOKSIDE