Stort fremmøde til årets Hindborg-aften

Af - Tirsdag d.1 Juli 2014 - Kl.10:36

Ikke mange småbyer i Danmark kan prale med en deltagerprocent på 45 til deres fællesarrangementer. Og det midt under et fodbold-VM. Men det kan de i Hindborg.

Af sognets 123 beboere valgte hele 56 i alle aldre at deltage i menighedsrådets årlige „Hindborg-aften“ i Dorthe og Niels Christensens fine gildesal på Lykkegård. Blandt de fremmødte var også flere tilflyttere. Flaget var hejst og bordene smukt dækket med blå duge og små buketter af gule og blå markblomster. Alle gæsterne ankom bærende på kurve og tasker, for til Hindborg-aften medbringer man selv service og drikkevarer. Så sørger menighedsrådet for bespisningen. Da de sidste var ankommet, bød menighedsrådets formand, Kristen Boel velkommen, særligt til Niels Mortensen, Skive Byarkiv, som var inviteret til at fortælle om Hindborg, som det så ud for 100 år siden. 


Herefter sang man „I Danmark er jeg født“, og som en håndsrækning til de nytilkomne, tog man inden buffeten en hurtig præsentationsrunde, hvor hver deltager sagde sit navn og hvor han eller hun boede. Under middagen overrakte formanden traditionen tro en blomst til nybagte forældre blandt de fremmødte. Niels Mortensen fik herefter ordet og fortalte med vanligt overblik og viden om bl.a. fattiggården, missionshuset, forsamlingshuset og skolen. Niels Mortensen kunne bl.a. fortælle, at sognet havde ca. dobbelt så mange beboere omkring år 1900. Vækkelserne havde også haft udløbere til Hindborg: Møderne omkring missionshuset kunne i de bedste år samle omkring 1000 mennesker, og de grundtvigske kredse omkring forsamlingshuset stod ikke tilbage. Niels Mortensens foredrag blev kommenteret ivrigt rundt om ved bordene. I flere tilfælde måtte Niels Mortensen for en sikkerheds skyld spørge nogle af de ældre beboere til råds: Havde det nu sin rigtighed, hvad han havde læst i de gamle protokoller?Efter foredraget var der arrangeret et overdådigt kagebord med lækre, hjemmebagte kager. Flere af de deltagende var på forhånd blevet spurgt, om de ville bidrage med en kage efter eget valg.  Den officielle del af mødet sluttede med sang, men som altid blev folk hængende ved bordene til en snak. Efter mødet konstaterede en tilfreds Kristen Boel, at Hindborg-aftenen tydeligvis er kommet for at blive og at succeen fortsættes næste år.