Studehandler fra Vestsalling fylder 200 år

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.6 November 2018 - Kl.10:35

Den 10. juli 2019 er det 200 år siden, at Niels Breinholt blev født, og det vil den nuværende ejer af Ny Spøttrup Marianne Lindsmann gerne fejre.

Ny Spøttrup i dag - hvor Marianne Lindsmann ønsker at fejre studehandleren.

Spørgsmålet er blot hvordan. Derfor rækker hun nu hånden ud, og håber, at nogle med gode forslag vil gribe den og være med til at arrangere en festlig markering af fødselsdagen.
Niels Breinholt fra Mors var en af de kendte jyske studeopdrættere og -handlere. Fra 1855-1875 var han eneejer af Spøttrup Borg og lavede blandt andet brændevinsbrænderi på borgen, og i 1870 byggede han gården Ny Spøttrup.
- Studehandlerne har haft afgørende betydning for vores egn, men også for hele Danmark. De har præget udviklingen, økonomien og historien, men er blevet lidt glemte med tiden, siger Marianne Lindsmann.
Studehandelen udgjorde en væsentlig del af bruttonationalproduktet, og blandt andre Niels Breinholt og hans slægt var med til at sætte gang i udviklingen af jernbaner i Jylland og dampskibsfart til England. De var med til at udvikle landbruget blandt andet gennem opdyrkning, dræning og mergling (gødning med kalk/lim, red.) og de var blandt de første, der tog avlsdyr hjem fra England for at forbedre den jyske kvægrace. 

Læs mere i avisen ...