Vellykket vandring ved Vadum Strand

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.11 September 2018 - Kl.8:49

Søndag eftermiddag deltog 50 interesserede voksne og børn i Spøttrup Turistforenings naturvandring ved Vadum Strand, hvor geolog Bo Schultz fra Fur museum var guide.

Det var en smuk naturvandring, hvor alle blev kloge på mange af strandens og fjordens spændende hemmeligheder.

Deltagerne startede med at kigge på den køkkenmødding, som endnu ligger som et fint og tydeligt lag i skrænten bestående af muslinge- og østersskaller. At der er hjertemuslinger imellem betyder, at den stammer fra yngre bronzealder, kunne Bo fortælle.
På den videre færd langs stranden fandt deltagerne de store og smukke blå lungegopler, som om efteråret føres herop via Golfstrømmen og Den Engelske Kanal og ledes ind i Limfjorden, hvor de desværre dør – nok på grund af manglende føde. Alle hørte om flint og kvarts – også kaldet bjergkrystal, og hvorledes sidstnævnte kan frembringe lysende gnister, når de slås mod hinanden.
Deltagerne hørte også om Rombeporfyren, ført hertil under istiden fra Norge, som Bo udseendemæssigt sammenlignede med chokoladekage med nødder, og om granitten, der når den kommer under tryk vrides og ændres til gnejs med de smukke til tider vredne lag. Dette anskueliggjort ved Bos medbragte modellervoks i røde og hvide farver. Desuden hørte deltagerne om den smukke Hornfels – også bragt hertil fra Norge, og som kan bruges til smykkesten. Endelig hørte de om konksneglens æg, der ligner en badesvamp, om ålegræsset der er tilbage i fjorden samt om amerikanske - og limfjordsøsters.
En vulkan vistes også i udbrud, efter alle ved hjælp af en rystet flaske cola var blevet belært om tryks opståen med deraf følgende udbrud. Turen tilbage gik gennem sommerhusområdet, og deltagerne nåede akkurat tilbage til de parkerede biler, inden en sort sky gav los for regnen, så planen om udendørs kaffe lykkedes ikke helt.