Vi forsvinder ikke fra lokalområdet

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.10 November 2020 - Kl.8:03

Siden 2006 er antallet af lokale pengeinstitutter på egnen faldet fra 10 til ét

Kurt Nielsen fortæller, at lokale pengeinstitutter er vigtige for et lokalområde.

Engang var der ti. Nu er der ét. Antallet af lokale pengeinstitutter daler landet over, og den samme tendens kan ses lokalt.
-Da jeg startede i finanssektoren for godt 40 år siden, var der 300 pengeinstitutter i Danmark. Før finanskrisen var antallet reduceret til 150, og efter finanskrisens hærgen var der 75 pengeinstitutter tilbage. Antallet falder fortsat, og aktuelt er der 60 danske pengeinstitutter.


- Denne voldsomme udvikling gør, at meget store geografiske områder er tømt for lokale pengeinstitutter, en udvikling der også ses på Skiveegnen. Hvis jeg ser på tallene, så var der 10 lokale pengeinstitutter i Skive- og Salling området samt i Vinderup og Stoholm, og i dag er vi det eneste. Senest har vi mistet Salling Bank, og jeg vil da gerne stå ved, at det er en udvikling, som vi i sparekassen begræder. Det er vigtigt for et lokalområdes vækst og udvikling, at der er lokale pengeinstitutter, siger direktør Kurt Nielsen i Sparekassen Balling,  
Siden 1914 har kunder kunnet besøge deres bankfolk i den lokale Sparekassen Balling, og det vil de blive ved med at kunne. 

- Vi forsvinder ikke fra lokalområdet. Kundernes brug af os er dog ændret markant. Store dele af de opgaver, vi tidligere håndterede ved at mødes med kunderne, løser kunderne nu selv digitalt ved brug af mobil- og netbank, kort og mobilepay. Møderne i dag handler primært om rådgivning vedr. køb af hus og bil, pension og investering, siger Kurt Nielsen.
Han fortæller, at det der erfaringsmæssigt bl.a. sker, når de lokale pengeinstitutter forsvinder er, at det kan blive vanskeligere at låne til af køb et hus i de tyndtbefolkede områder.

- I forvejen ser vi den tendens, hvis der geografisk er for langt mellem pengeinstituttet og kunden. Det kan skabe problemer for et område. Hvis der f.eks. ikke er købere til husene i Salling, som ellers p.t. oplever en fornuftig omsætning, så står de tomme og forfalder måske. Det gør det endnu sværere at sælge husene til attraktive familier. Det bliver let en ond cirkel, siger Kurt Nielsen.
Det sidste vil han nødig opleve ske i et område som Salling.

- Jeg er selv tilflytter, og området har en masse værdier, som vi, der kender området, måske også skal blive bedre til at italesætte, siger han.

Det personlige møde
Selvom meget digitaliseres, så spiller det personlige møde også i nutiden en væsentlig rolle i pengeinstituttet med afdelinger i Balling, Holstebro og Skive. 

- Ingen kan spå om, hvordan det ser ud om 10 eller 15 år, men for os, er det vigtigt at være tilgængelig, også fysisk, så man kan mødes hvor, og hvornår det passer kunden. Det personlige møde går aldrig af mode, når der skal træffes store beslutninger. Hvis du skal købe bil, hus eller have rådgivning om din pension, så skaber det tryghed at sidde ansigt til ansigt med rådgiveren, siger Kurt Nielsen.
Desuden skaber det en synergieffekt mellem sparekasse og lokalsamfund, som er vigtig og givende for begge parter.

- Vi lever af gode relationer. Generelt set har pengeinstitutter de samme varer på hylderne. Succesen skal derfor skabes ud fra nogle andre parametre - for os er det service, tilgængelighed og handlekraft. Som et mindre lokalforankret pengeinstitut vil kunden møde et kendt ansigt og opleve, at den enkelte ansatte også kan handle, når det er nødvendigt. Vi har en styrke i vores størrelse, fordi vi let kan sætte ting i gang og træffe beslutninger, siger Kurt Nielsen.