Hør mere om vikingeskatten fra Vestsalling

Af Helle Lenschow - Tirsdag d.6 Oktober 2020 - Kl.8:57

Der bliver snart mulighed for at se skatten som detektorklubben Guldhornene fra Lem fandt

Skatten blev fundet blev fundet på en mark mellem Rødding og Vejby. Foto: Museum Salling Arkæologi.

Torsdag, 29. oktober er der foredrag ved Inge Kjær Kristensen og Terkel Brannet fra Museum Salling Arkæologi. De vil fortælle om den store vikingeskat, som blev fundet på en mark i Ejstrup mellem Rødding og Vejby.
I midten af februar modtog Museum Salling Arkæologi en opringning fra en meget begejstret detektorfører fra Guldhornene i Lem. Han kunne berette om fund af flere genstande i form af sølvmønter, smykker og sølvbarre. De var opsamlet på et meget lille område - på cirka 20 gange 50 meter - og derfor stod det hurtigt klart, at der måtte være tale om en sølvskat. Ud fra dateringen af mønterne kunne man fastslå, at skatten måtte være nedgravet omkring år 1000. Der var altså tale om en vaskeægte vikingeskat.
Efterfølgende foretog detektorfolkene i samarbejde med arkæologerne fire afsøgninger af området. Det gav yderligere en del fund. På den arkæologiske afdeling blev der hurtigt gjort klar til en undersøgelse af lokaliteten. Der blev fundet en egnet dato, gravemaskinen blev bestilt og der blev truffet aftale med lodsejeren. Men så blev landet lukket på grund af Corona. Det betød, at planerne for undersøgelsen måtte udskydes på ubestemt tid. Dette var meget frustrerende for både findere og arkæologer, da det frygtes, at andre skulle få nys om fundet. Den 2. juni i år blev det dog endeligt muligt at gå i gang.
Da undersøgelsen var slut, var det samlede resultat cirka 1,4 kilo sølv. Skatten bestod overvejende af arabiske sølvmønter og dele heraf, samt sølvbarrer. Desuden indeholdt fundet enkelte smykker og en enkelt tysk mønt. Mindst én af mønterne er præget i Tashkent, Uzbekistan år 293 AH, hvilket svarer til 906-07 e.Kr., og den er præget under emiren Isma´il ibn Ahmad. Der står også  navnet på kaliffen al-Muktafi. 
Fundet er – uden sammenligning – det største af sin art i Salling, og nu kan du hører mere om skatten.
Det er Skiveegnens Arkæologiforening, der arrangerer, og foredraget finder sted på Skive Museum på Havnevej. Af hensyn til overholdelse af Covid19-restriktioner om afstand og begrænset antal deltagere, skal der reserveres plads og billetten skal medbringes til arrangementet.

Skal udstilles
Den unikke skat kan snart opleves på museet i Skive. Folkene her har nemlig fået lov til at udstille sølvskatten lokalt, inden den skal afleveres til Nationalmuseet. Det er dette museum, der skal danefæ-vurdere skatten fra Vestsalling, men inden da kan du se den.
Det er planen at vise de cirka 200 sølvstykker fra lørdag den 10. oktober til søndag 29. november, oplyser Inge Kjær Kristensen, der er samlingschef og leder af Museum Salling Arkæologi.
- Det er vi meget tilfredse med, så alle får mulighed for at se det sjældne fund. Derefter vil fundet blive afleveret til danefævurdering på Nationalmuseet, siger hun.
Det er ikke muligt, at forklare, hvordan mønten kom fra Uzbekistan til Ejstrup ved Rødding, men sikkert er det, at en rig viking gravede sin skat ned i jorden og han kom aldrig tilbage efter den. Skatten lå i jorden i cirka 1000 år, indtil detektorklubben fandt den.

Nyheder

Persondatapolitik

Du kan downloade en APP til din
telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online.
Appen fåes til både
Iphone og Android